„Co dla jednego jest pokarmem, jest trucizną dla drugiego” - Lukrecjusz

Styl życia współczesnego człowieka, związany z zanieczyszczonym środowiskiem naturalnym, małą aktywnością fizyczną, ciągłym pośpiechem i stresem, nadużywaniem leków i środków chemicznych, powoduje, że lawinowo rośnie ilość zachorowań na choroby cywilizacyjne (przewlekłe niezakaźne-wg nowej nomenklatury). Bardzo poważnym czynnikiem mogącym je wywoływać i nasilać są złe nawyki żywieniowe, w tym spożywanie żywności wysoko przetworzonej. Czynniki te pozostają w korelacji z ilością alergii i nietolerancji pokarmowych.


Alergia pokarmowa

Stan chorobowy wynikający z nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej organizmu na spożyty pokarm (nadwrażliwość typu I, IgE-zależna)
Reakcja organizmu jest natychmiastowa (sekundy, minuty), objawy dotyczą najczęściej skóry i błony śluzowej, wywołują je nawet śladowe ilości alergenu. Czasem może zagrażać życiu. Alergia występuje u ok. 7% dzieci i 2% dorosłych.

Nietolerancja pokarmowa

Stan chorobowy wynikający z nieprawidłowości enzymatycznych lub/i nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej na spożyty pokarm (nadwrażliwość typu III, IgG-zależna).
Reakcja organizmu jest opóźniona (8-72 godz). Występują objawy wielonarządowe: bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, bóle mięśni i stawów, bóle głowy, stan przewlekłego przemęczenia, w skrajnych przypadkach choroby z autoagresji). Opóźnienie reakcji powoduje, że bardzo często objawy nie są łączone z przyczyną – pokarmem spożytym np. 3 dni wcześniej. Nietolerancja bezpośrednio nie zagraża życiu, ale uprzykrza je i prowadzi do długotrwałych chorób.

Nietolerancje pokarmowe występują u ok. 45% populacji dorosłych w krajach wysoko uprzemysłowionych!

Patomechanizm reakcji IgG-zależnych;

  • antygen zawarty w składniku pokarmowym (np. białko mleka krowiego) przenika przez nieszczelne jelito do krwiobiegu i zostaje rozpoznawany przez układ odpornościowy jako element obcy dla organizmu
  • organizm wytwarza przeciwciało specyficzne pokarmowo - IgG przeciwko antygenowi
  • antygen łączy się z przeciwciałem tworząc kompleks immunologiczny.

Kompleksy immunologiczne ulegają degradacji w wątrobie i są eliminowane przez nerki. W razie ich nadmiaru (kiedy żywimy się dużą ilością pokarmu wywołującego taką reakcję lub w razie dysfunkcji tych organów) – ich nadmiar osadza się w naczyniach krwionośnych różnych tkanek, prowadząc do stanów zapalnych i niszczenia tych tkanek.

Aby zapobiec przewlekłym stanom zapalnym należy zastosować dietę eliminacyjną (np. bez mleka krowiego lub bezglutenową). Podczas takiej diety regeneruje się śluzówka jelita, odbudowują kosmki jelitowe wraz z rąbkami szczoteczkowymi, co pozwala na ponowne wprowadzanie pokarmów wcześniej wywołujących nietolerancję.

Naukowcy z University of York udowodnili, że aż 75% pacjentów przestrzegających indywidualnej diety eliminacyjnej odczuło korzystne jej skutki.

Testem umożliwiającym ustalenie czy cierpimy na nietolerancję pokarmową jest FOOD DETECTIVE angielskiej firmy Cambridge Nutritional Sciences Ltd (patrz – zakładka „diagnostyka”). Analiza wyników testu pozwala na ustalenie indywidualnej diety eliminacyjnej, dzięki której osoba nie tolerująca niektórych pokarmów, może odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej i wykonać test, zapraszam.